Hans van der Heijden

Hans van der Heijden

Curriculum vitae

 

Hans van der Heijden (Den Haag, 1963) groeide op in de naoorlogse Prinsenhof in Leidschendam als zoon van een bouwkundig ingenieur en kleinzoon van een meubelmaker. Hij studeerde architectuur en stedebouw aan de TH Delft, waar hij de van huis uit meegekregen belangstelling voor het bouwvak verder ontwikkelde.

Hans specialiseerde zich in het woningontwerp en studeerde in 1988 als een van de eerste studenten af op een verdichtings­voorstel voor de naoorlogse woonwijk Mariahoeve in Den Haag. Gedurende zijn studie werkte Hans bij Mecanoo aan de eerste grootschalige woningbouwprojecten van dat bureau. In 1994 richtte hij met Rick Wessels het bureau biq stadsontwerp op. In 1996 won Hans de internationale Europan-prijs voor jonge architecten met een transformatieontwerp voor naoorlogse woningen Liverpool.

Na het afscheid van biq stadsontwerp in 2014 richtte hij in Amsterdam zijn bureau HANS VAN DER HEIJDEN ARCHITECTEN, HET BUREAU VOOR DUURZAAM STADSONTWERP BV op. Hans nam deel aan de manifestatie WerkBundStadt Berlin. Hij is honorair gasthoogleraar eigentijdse architectuurpraktijk aan Liverpool University en lid van de Gestaltungsrat in Potsdam.

Hans heeft een portfolio van woningbouw, stedebouw, hergebruik, culturele gebouwen en onderzoek. De restauratie van Bluecoat Arts Centre en de nieuwbouw aan de Hessenberg en in Lakerlopen behoren tot zijn prijswinnende ontwerpen. NRC-journalist Bernard Hulsman prees de door hem ontworpen sociale huurwoningen aan de Rotterdamse Persoonshaven als het mooiste ontwerp van 2020.

pdf uitgebreid CV
pdf publicatielijst
Fotoverzameling
Link für Deutsch

Foto: Jan Bijl, Rotterdam

 

Prinsenhof, Leidschendam