WerkBundStadt am Spreebord

Woon-werkgebouwen, Berlijn, D
Gemengd programma
Publicatie WerkBundStadt Berlin Am Spreebord: jovis, Berlijn, D (2016)
Opdracht: Werkbund, Berlijn, D
2015 – 2017

De wijk WerkBundStadt Berlin zal worden gebouwd op een terrein in Charlottenburg waar tot voor kort de reservevoorraden olie van de stad Berlijn werden opgeslagen. Het maakt deel uit van een groter complex met industriële gebouwen. Het terrein grenst aan de zuidzijde aan de Spreeoever.

De ontwerpen voor WerkBundStadt Berlin zijn opgevat als huizen met veel deuren. Toen HvdHA werd gevraagd voor een modelwijk in Charlottenburg, Berlijn, is begonnen met het onderzoek naar de rol de straatdeur en de begane grondprogramma’s als aanjagers van de woningtypologie en het straatkarakter. Het resultaat is dat zo veel mogelijk deuren als mogelijk aan de straat leggen met een open woonprogramma in plaats van commerciële bestemmingen op de begane grond. De aan de bovengelegen woonruimten gelegen eenheden zijn flexibel in gebruik en lenen zich voor kantoren, uitvoeringsruimten, muziek- of kunststudio’s of als een meer formele ontvangstkamer in een dialoog met het publieke domein. Het gebruik is aan de bewoners. Door de meest publieke woonfuncties aan de straat te leggen, erkent WerkBundStadt Berlin een verloren gegaan stedebouwkundig middel: de begane grond als een residentiële loggia. Ooit aanwezig op de begane grond van de meeste Palazzi in de Florentijnse renaissance, zorgden zijn als overgangsruimten tussen het openbare leven en de huiselijke context waar feestmalen, bruiloften, activiteiten van het familiebedrijf en sociale contacten plaats vonden in het volle zicht van de straat.

Door een model voor de begane grond te ontwikkelen, kunnen de woonblokken op de bovenste verdiepingen voorzien worden van uiteenlopende woningtypen en toch bijdragen aan een samenhangend karakter van de straat.

Download pdf