Hessenberg

85 appartementen, 2 winkels & parkeergelegenheid, Nijmegen
Vrije sector & sociale huursector
Opdracht: Heijmans, Amersfoort
2005 – 2010

‘Met een heel precieze, specifieke stedebouw en een relatief neutrale, algemene architectuur is een stuk stad gerealiseerd dat de potentie heeft zich bijna onopgemerkt in het bestaande te voegen. Het plan is uitermate subtiel maar probeert niet te behagen.’ Marieke van Ouwerkerk in De Architect

De binnenstad van Nijmegen is in de Tweede Wereldoorlog zwaar gehavend. De oudste stad van Nederland bezit een geïmproviseerd historisch beeld. Oude en nieuwe gebouwen staan er door elkaar. De Vlaamse architect en stedebouwkundige Bob van Reeth maakte een plan voor de Hessenberg. Dit was het terrein van de regionale krant De Gelderlander. Van Reeth nodigde HvdH uit om vier gebouwen te ontwerpen. Deze gebouwen staan meestal aan stegen of kleine pleintjes. De overhoekse ervaring was aanleiding om de gevels van een sterk reliëf te voorzien. De schaal van de gebouwen is verwant aan de voormalige drukkerij en de historische immuniteitsgebouwen daarvoor. Een smal pand aan de Lange Hezelstraat neemt de lokaal bekende ‘Stottergevel’ op in de nieuwe architectuur.

De stedelijke vernieuwing aan de Hessenberg werd gepubliceerd in o.a. De Architect, Architecture Today, Bauwelt en Architectenweb Magazine het boek ‘Midcomfort’ van Lukas Imhof. Het project ontving de Architectuurprijs Nijmegen 2011 en werd genomineerd voor de Fritz Högerpreis 2011 en de Mies van der Rohe Award. Lees ook het artikel van Kirsten Hannema op Architectenweb.nl. In zijn boek What is a façade? Learning from Alberti / Cos’è una facciata? Imparare da Alberti plaatst de gezaghebbende Duitse architectuurtheoriticus Prof. Fritz Neumeyer het project in een reeks beroemde voorbeeldprojecten die begint met ontwerpen van Leon Battista Alberti en die eindigt met werk van Hans Kollhoff.