Lakerlopen

161 appartementen, rijwoningen, winkel & parkeergelegenheid, Eindhoven
Vrije koopsector, sociale huursector
Opdracht: Woonbedrijf, Eindhoven & Trudo/DNC, Eindhoven
2006 – 2010

‘Met de lange horizontale lijnen is J.J.P. Ouds Kiefhoek niet veraf. Het stadsbeeld volgt op de letter de raad van diens vriend W.M. Dudok, ontwerper van het Eindhovense Witte Dorp, dat “blokken met platte daken tot contrapunt worden in een omgeving bestaande uit huizen met een steil dak.” Dat deze respectabele, met overtuiging ingezette referenties niet ouwelijk maar juist jeugdig lijken, toont aan dat archi­tectuur geen millimeterspurt met de Zeitgeist is, maar gaat voor de longue durée.’ Paul Vermeulen in De Architect

Van oudsher leven de mensen in het Eindhovense tuindorp Lakerlopen op straat. Samen met de bewoners en de stedebouwkundigen van MUST werd een plan voor een deel van de wijk gemaakt. Het plan heeft heldere klassieke stadsruimten: een plein, een hof, een steeg, straten en singels. HvdH werkte dit netwerk van stedelijke ruimten uit met conventionele rijwoningen. Hoeken en lange wanden zijn gemarkeerd met bijzondere woonvormen: woon-werkwoningen, accommodatie voor begeleid wonen. Auto’s worden op de binnenterreinen geparkeerd.

Het Lakerlopen ontwerp werd o.a. gepubliceerd in De Architect, Building Design, Oase en Stadscahiers. Het won de Fritz Högerpreis 2011 en werd genomineerd voor de Dirk Roosenburgprijs 2011 en de Mies van der Rohe Award 2011. KEI-directeur Olof van de Wal zette het project op de eerste plaats in zijn rij toppers van renovatie- en herstructeringsprojecten. Het project voor Lakerlopen maakte deel uit van de reizende tentoonstelling Pasticcio, die op de Architectuurbiënnale 2012 in Venetië, in de Architekturgallerie München en in het VAi Antwerpen te zien was.

Opdracht: DNC/Trudo, Woonbedrijf SWS & Stam + De Koning, Eindhoven, 2004-2021