(Für Deutsch, klicken Sie bitte auf diesen Link)

Hans van der Heijden (Den Haag, 1963) heeft een portfolio van woningbouw, stedebouw, hergebruik, culturele gebouwen en onderzoek. De restauratie van The Bluecoat Arts Centre in Liverpool en de nieuwbouw aan de Hessenberg en in Lakerlopen behoren tot zijn prijswinnende ontwerpen. Zijn onderzoekende beroepshouding resulteerde in de publicatie van boeken en artikelen over architectuur. Hij bezet daarnaast de leerstoel Hedendaagse Architectuurpraktijk aan de universiteit van Liverpool.

HvdH groeide op de naoorlogse woonwijk De Prinsenhof in Leidschendam als zoon van een bouwkundig ingenieur en kleinzoon van een meubelmaker. Hij studeerde architectuur en stedebouw aan de toenmalige TH Delft, waar hij de van huis uit meegekregen belangstelling voor de detaillering en de productieprocessen van gebouwen verder ontwikkelde. Hij specialiseerde zich in het woningontwerp en studeerde in 1988 als een van de eerste studenten af op een verdichtingsvoorstel voor de naoorlogse woonwijk Mariahoeve in Den Haag.

Gedurende zijn studie werkte HvdH bij het jonge bureau Mecanoo aan diverse grootschalige woningbouwprojecten. In 1994 richtte hij met Rick Wessels het bureau biq stadsontwerp op. Het bureau maakte naam door renovatie en nieuwbouw als gelijkwaardig opgaven te beschouwen. In 1996 won HvdH de internationale Europan-prijs voor jonge architecten met een ontwerp voor een herstructurering van een naoorlogs woonensemble in Liverpool. Vanaf die tijd werkte HvdH, behalve aan Nederlandse projecten, aan diverse architectuur- en kunstopdrachten en aan onderwijsprojecten. In 2008 werd de restauratie en uitbreiding van het kunstgebouw Bluecoat Chambers in Liverpool opgeleverd.

HvdH publiceerde de boeken Tuindorp Kethel Schiedam, noddy, noddier, noddiest (2004), Architectuur in de kapotte stad (2008) en Post Piraeus (2017). Hij schreef mee aan vier edities van het Jaarboek Nederlandse Architectuur. Voor het Rotterdamse architectuurplaform AIR programmeerde hij de debatserie ArchitectuurCases. HvdH was hoogleraar aan de universiteit van Cambridge, VK.

Na het afscheid van biq stadsontwerp in 2014 werkt HvdH onder zijn eigen naam in zijn Amsterdamse bureau. Hij was nam deel aan de manifestatie WerkBundStadt Berlin. HvdH is lid van de Gestaltungsrat in Potsdam (adviesraad voor ruimtelijke vormgeving). NRC-journalist Bernard Hulsman prees de door HvdH ontworpen sociale huurwoningen aan de Rotterdamse Persoonshaven als het mooiste ontwerp van 2020.

 

HvdH_cv_mei_2021

Foto: Jan Bijl, Rotterdam