Palazzi

Doorlopend onderwijs- en onderzoeksproject naar palazzo als model voor woningbouw
Opdracht: AvB, Rotterdam / Universität Liechtenstein, Vaduz, L / AvB, Amsterdam / TUM, München, D / Universiteit Bologna, I
Co-docenten: Karin Templin, Florence, I / Theo van de Beek, Rotterdam / Like Bijlsma, Rotterdam / Remy Jansen, Utrecht
2018 – heden

HvdH is gefascineerd door de Italiaanse woonpalazzi zoals die vanaf de 15e eeuw ontwikkeld zijn (zie bijvoorbeeld Palazzo Gondi in Florence hierboven). Aanvankelijk waren het woonzetels voor de landadel. De typologie heeft zich echter doorontwikkeld in de speculatieve woningbouw tot nu toe. Zowel van de typologie als van de formele beheersing van de grote voorbeelden valt veel te leren. De palazzi zijn een model voor woningbouw. Elk jaar geeft HvdH een oefening op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst, waarin de palazzotypologie van steeds een andere Italiaanse stad wordt bestudeerd. De resultaten worden gebundeld in pdf’s:

De Romeinse palazzi, analyse van de Romeinse palazzi en ontwerpen door studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

Het Napolitaanse Palazzo, analyse van de Napolitaanse palazzi en ontwerpen door studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.

The Florentine Palazzo, analyse van het Florentijnse palazzo en ontwerpen door studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst en de Universität Liechtenstein, Vaduz.

 

Het onderzoek naar de palazzi en het onderwijs is een samenwerkingsverband van:

Theo van de Beek

Like Bijlsma

Remy Jansen

Karin Templin

Hans van der Heijden