10 juni 2022 – Vanaf vandaag online: Architectuur volgens Weeber. In opdracht van de Londense Architecture Foundation maakten wij samen met Job Floris, onze Rotterdamse collega van Monadnock, een video over de bekende architect Carel Weeber.

Carel Weeber is behalve architect ook hoogleraar en publicist geweest. Vanaf de jaren ’70 realiseerde hij talrijke woningbouwprojecten. Zijn kleurrijke werk vol met grootste gebaren kwam voort uit een pragmatische en rationele ontwerphouding. Ondanks zijn succesvolle praktijk werd soms hard geoordeeld over zijn architectuur. Het zou onnodig brutaal en hard zijn. Eerder schreef ik een artikel over de spraakmakende competitie voor de Rotterdamse bibliotheek, die voor Weeber in een fiasco eindigde.

De samenwerking met Job gaat terug tot 2010. Job nam toen deel aan het ontwerpend onderzoek Het Laboratorium Voorbij dat ik organiseerde voor AIR Foundation. Nadien werkten wij, behalve aan diverse onderwijsprojecten, samen aan het boek Post Piraeus, een ontwerp voor het Holland Park West in Diemen en onlangs nog aan een visiepresentatie voor een bouwblok in Maastricht.

Wij spraken Carel Weeber over zijn ontwerpwijze en de huidige ontwerppraktijk. Het was een geanimeerd gesprek. Er werd gelachen, dat is niet gewoon in ons vak. De video is hier te bekijken.