Holland Park

Stedebouwkundig plan 700 woningen, brede school, parkeergelegenheid & buitenruimte, Diemen
Sociale huursector, vrije huur- en koopsector
Opdracht: Heijmans, Amersfoort
Co-architecten: Korth Tielens, Marcel Lok, M3H, Monadnock, Office Winhov & Paul de Ruiter
2019

Het stedebouwkundig plan voor Holland Park vormt een zelfstandige buurt in Diemen. Het plan bestaat uit aparte, smalle woongebouwen die door zeven verschillende architecten zijn ontworpen en een school. In het midden ligt een buurtpark en een waterloop. De woningen liggen aan zeven hoven die vanaf de straat toegankelijk zijn en toegang bieden tot het park. Ook de school ligt zowel aan het park als aan de straat.

Het ontwerp gebruikt het Britse collegemodel, waarbij verschillende gebouwen aan elkaar zijn geregen rondom hoven en groenruimten. Jesus College in Cambridge is bijvoorbeeld ontstaan aan een compact hof dat gedurende de eeuwen is verbouwd en uitgebreid met gebouwen aan gazons die in de verte uitkomen op een waterloop. Het voorstel maakt dankbaar gebruik van studies van HvdH’s studenten naar het Cambridge College en hetItaliaanse woonpalazzo.

Het plan is in opdracht van Heijmans ontwikkeld voor een aanbesteding. HvdHA maakte het stedebouwkundig plan, voerde de supervisie over de deelplannen en ontwierp een woontoren, een stadsvilla en de parkwoningen. Een belangrijke tussenstap tussen het stedebouwkundig plan en de bouwkundige uitwerking is het ontwerp van een rationale parkeergarage en het casco van de woongebouwen. De repeterende structuur van de garage sluit precies aan op de bovenliggende draagstructuur, stijgpunten en typologie van de woongebouwen.