1 december 2017 – Over de manifestatie Wonen in Stadshart (WISH) is een boek verschenen. In opdracht van de gemeente Groningen maakte ik een ontwerp voor de Glaudé-panden aan de Hereweg. Het resultaat is opgenomen in het boek. De initiatiefnemers van de manifestatie Jeroen de Willigen en Edwin Oostmeijer schrijven:

‘Eindelijk krijgen de Glaudé-panden de aandacht die ze verdienen! Hans van der Heijden Architect presenteert een oplossing die laat zien hoe de karakteristieke panden onderdeel kunnen zijn van de historische stadsentree èn van het stationsgebied dat aan de vooravond van een forse ingreep staat.

De studie zet in op de stedebouwkundige hechting van de Glaudé-panden aan de omgeving. Noem het een retrofit stedebouw. Zo legt Hans van der Heijden een mooie link met het viaduct en overbrugt hij letterlijk het niveauverschil. De woningen krijgen hierdoor een adres aan het viaduct. Op de begane grond, aan de smalle steeg tussen het viaduct en de gevel, ontstaan vervolgens kansen voor alternatief gebruik, bijzondere woon-werkcombinaties bijvoorbeeld.

Aan de achterzijde maakt het voorstel een schaalsprong. Hierdoor ontstaat niet alleen ruimte voor bijzondere woningen, ook legt Hans van der Heijden zo de verbinding met de grotere schaal van het stationsgebied. De schaalsprong kan bovendien zeer van pas komen bij de verdere ontwikkeling van het stationsgebied. Een andere opvallende ingreep is het weer vrijzetten van de theekoepel op de kop van het complex. Hiermee herstelt de studie het historische beeld en ontstaat weer ruimte voor groen.’

Sandra Grabs, Peter Michiel Schaap, WISH, GRAS Uitgevers, 2017 ISBN 978-90-71903-59-5