12 september 2018 – Verdichting, Architectuurcentrum Amsterdam Arcam organiseert een debat, waarin nieuwe en gerealiseerde woonconcepten binnen dat thema de revue passeren. Arcam deed een oproep aan alle innovatieve architecten, opdrachtgevers en ontwikkelaars om nieuwe woningtypes, nieuwe concepten of technische innovaties in te sturen die een antwoord bieden aan de druk op de woningmarkt. Uit de inzendingen selecteerde Arcam acht projecten. De ontwerpers lichten hun ideeën toe waarna een debat volgt. Ik zal mijn winnende voorstel voor Neue Vahr, Bremen in het kader van de manifestatie Ungewöhnlich Weiter Wohnen presenteren.

De oproep vond plaats tegen de waarneming dat Amsterdam in rap tempo verder verdicht en verstedelijkt. De woningen worden duurder en kleiner. Tegelijkertijd wil Amsterdam een ‘inclusieve stad’ zijn, en iedereen een plek bieden. Wat kunnen architecten en ontwikkelaars doen om dit vraagstuk het hoofd te bieden? Zijn de ontwerpers echt aan zet bij dit probleem? Welke woonvormen zijn er nodig om het probleem aan te pakken? En hoe kunnen innovaties vervolg krijgen?

Voorafgaan aan het programma is er een rondleiding volgen door het onlangs gerenoveerde Burgerweeshuis, een ontwerp van architect Aldo van Eyck. Eerder dit jaar nam BPD haar intrek in het gebouw.

Debat Wonen in de Verdichte Stad – Zoektocht naar innovaties in wonen
Woensdag 26 september, 20:00 uur