Persoonshaven

26 beneden-bovenwoningen, Rotterdam Feijenoord
Sociale huursector
Opdracht: Woonstad, Rotterdam
2017 – 2020

‘Een sober blok met 26 beneden-bovenwoningen in Feijenoord laat zien dat sociale woningbouw ook in de 21ste eeuw niet armoedig en schraal hoeft te zijn. Met zijn gevels van verschillende soorten bakstenen en met waterspuwers en huisnummers als ornamenten roept het blok herinneringen op aan de glorietijd van de Nederlandse volkshuisvesting.’ Bernard Hulsman in NRC Handelsblad, 30 dec 2020

Aan de Persoonshaven is een blok met 26 zogenaamde BeBo’s (BenedenBoven woningen) gebouwd. Er liggen 12 vierkamermaisonettes op de begane grond. Op de kop ligt een woning met een extra, uitgebouwde kamer op de begane grond, zodat het blok aansluit op de belending aan de dwarsstraat. Op de bovenste lagen liggen 13 identieke vierkamermaisonettes met een balkon op het westen.

Het project is uitgevoerd in drie kleuren baksteen. Paarsrode klinkers, die in tegelverband worden gemetseld, vormen een plint en erkerachtige motieven. De gevelvlakken daarboven zijnin een afwisseling van helderoranje en beige baksteen gemetseld. Al deze vlakken zijn in wild verband zonder stootvoegen verwerkt. Gekrulde stalen leuningen en prefab betonnen afdekbanden, muurafdekkers en spuwers vormen terughoudende ornamenten.

Het project werd door Bernard Hulsman  positief besproken en tot het belangrijkste gebouw van 2020 verkozen in het dagblad NRC. Het project werd opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2020-2021 en is gedocumenteerd op de websites van Architectenweb, Divisare, ArchDaily en Archello. HvdH presenteerde Persoonshaven op de International Conference on Traditional Building, Architecture and Urbanism: Timeless Architecture (link naar video). Download brochure met tekeningen.

Fotografie: Sebastian van Damme