30 november 2022 – Het werk van Marie-José van Hee architecten staat bekend om aandachtig ontworpen huiselijke ruimtes, verweven in een stedelijke of landelijke context. In 1993 had zij haar eerste solotentoonstelling in Antwerpse De Singel. Het was de tijd waarin in Nederland de Superdutch-beweging opkwam. De gebouwen van Marie-José boden een alternatief. De catalogus van de tentoonstelling werd een belangrijke referentie in mijn praktijk. Jaren later, na een gezamenlijke studentenbeoordeling aan de ETH Zürich, raakten Marie-José en ik bevriend. Mijn bewondering wuifde zij weg.

Nog steeds vind ik Marie-José één van de belangrijkste levende Europese architecten. Ik was dus vereerd om samen met een aantal ex-medewerkers en collega’s een bijdrage aan een nieuwe tentoonstelling in De Singel te leveren. Gisteren, bijna dertig jaar later, was de vernisage van de tentoonstelling ‘Een wandeling’, waar zo’n 1000 belangstellenden op af kwamen.

Aan de hand van een reeks interventies in het gebouw toont Marie-José haar architectuurvisie. In haar eigen vormentaal en in relatie met de aanwezige kunst, verduidelijkt zij de ruimtelijke kwaliteiten van Léon Stynens kunstencampus. Ik maakte een houten gevelmaquette van een woning die in Lakerlopen is gebouwd. Zonder Marie-José zouden het materiaal, de vormentaal en vooral de proporties anders zijn.

 

 

Lees ook mijn stuk De aardse stijl van Marie-Josie van Hee.

De Singel, Antwerpen (B), 29 november 2022 – 21 mei 2023