9 september 2020 – De nominatie als Architect van het Jaar deed goed. Hieronder kunt U lezen waarom. De Brits/Amerikaanse architecte Karin Templin stuurde namens 25 collega-hoogleraren en architecten een aanbevelingsbrief. De jury van de titel Architect van 2020 legde die niet naast zich neer, want U kunt hier op mijn kandidatuur stemmen.

 

Beste juryleden,

Namens een aantal internationale collega’s van Hans van der Heijden wil ik van de gelegenheid gebruik maken om Hans te nomineren voor de Architectenwebtitel Architect van het Jaar 2020. Als groep vinden we dat de carrière van Hans als vakbeoefenaar, docent, schrijver en onderzoeker, niet alleen in Nederland maar in heel Europa, voorbeeldig is voor de rol die de architect vandaag de dag speelt. Daarnaast heeft Hans als een soort informele ambassadeur een grote bijdrage geleverd aan ons begrip en waardering voor de Nederlandse architectuur en stedenbouw hier in het Verenigd Koninkrijk en elders.

Ik ontmoette Hans in 2013 toen hij de Sir Arthur Marshall Visiting Professor of Sustainable Urban Design aan de Universiteit van Cambridge was. Ik heb het genoegen gehad om met hem samen te werken en ontwerponderwijs te geven. Sindsdien heb ik de gelegenheid gehad om met Hans les te geven, lezingen te geven en samen te werken in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zwitserland en Liechtenstein, waar hij de studie van bestaande woningtypen zoals het college, het stedelijke appartementengebouw en het stadspaleis en de eigentijdse toepassing daarvan blijft uitdragen.

Het is in het bijzonder deze hedendaagse toepassing waarvoor Hans gerespecteerd wordt. Hij staat bekend om zijn vermogen om gevestigde lokale woningtypologie te combineren met innovaties en moderne bouwmethoden, zoals de recent opgeleverde boven- benedenwoningen aan de Persoonshaven in Rotterdam aantonen. Zijn woningbouwprojecten worden vaak als voorbeeldprojecten gesteld en wij vinden dat we veel van zijn werk kunnen leren.

Hans heeft een grote bijdrage geleverd aan het discours over de rol van de woningbouw in het ontwerp van steden en hij wordt gezien als een leidende figuur in de praktijk van het ontwerpen van woningen en de studie van de woningtypologie, met name in het Verenigd Koninkrijk, waar hij veelvuldig lesgeeft en samenwerkt met Britse bureaus en waar hij nu Honorary Visiting Professor in Contemporary Architectural Practice aan de Universiteit van Liverpool is. Ondanks het feit dat wij de vele teksten, boeken en maandelijkse columns die Hans in zijn moedertaal heeft geschreven niet kunnen lezen, volgen velen van ons deze wel en voeren wij gesprekken met hem over deze teksten. Hans heeft veel invloed gehad op het discours van de stedelijke woningbouw in het Verenigd Koninkrijk en de rest van Europa, waar hij vaak behalve deelnemer ook de initiatiefnemer van het gesprek is.

Wij hopen dan ook dat u onze aanbeling van Hans van der Heijden voor de Architectenwebtitel Architect van het Jaar 2020 serieus in overweging neemt.

Met vriendelijke groet,

Karin Templin

 

Namens:

Prof. Stephen Bates (Sergison Bates Architects Londen, Technische Universiteit München)

Prof. Soumyen Bandyopadhyay (Decaan Liverpool School of Architecture)

Alfredo Caraballo (Allies and Morrison Architects London)

Prof. Adam Caruso (Caruso St. John Architects Londen, ETH Zürich)

Rosamund Diamond (Zelfstandig criticus, Diamond Architects Londen, Universiteit Nottingham University)

Prof. Antje Freiesleben (Modersohn & Freiesleben Architekten Berlijn, Universiteit Siegen)

Prof. Sean Griffiths (Modern Architect, University of Westminster Londen)

Prof. Andreas Hild (Hild und K Architekten München, Technische Universiteit München)

Lukas Imhof (Lukas Imhof Architekten Zürich, Hogeschool Luzern)

Prof.dr. Paul Kahlfeldt (Kahlfeldt Architekten Berlijn, Technische Universiteit Dortmund)

Prof.dr. Vittorio Magnago Lampugnani (Studio di Architettura Milaan, ETH Zürich)

Prof. Julian Lewis (East Architects Londen, Universiteit Nottingham)

William Mann (Witherford Watson Mann Architects Londen)

Prof. Johannes Modersohn (Modersohn & Freiesleben Architekten Berlijn, Universiteit Kaiserslautern)

Prof. Nicholas Ray (NRAP Architects Cambridge, Universiteit Cambridge, Liverpool School of Architecture)

Dr. Torsten Schmiedeknecht (Liverpool School of Architecture)

Prof. Uwe Schröder (Uwe Schröder Architekten Bonn, Universiteit Aachen)

Timothy Smith (Smith and Taylor Architects Londdn, Kingston University)

Prof. Peter St. John (Caruso St. John Architects Londen, Metropolitan University Londen)

Prof. Stephen Taylor (Stephen Taylor Architects London, Nottingham University)

Jonathan Taylor (Smith and Taylor Architects Londen, Kingston University)

Karin Templin (Zelfstandig criticus, Studio ACKT London, PhD candidate Cambridge University)

Ellis Woodman (Zelfstandig criticus, directeur Architecture Foundation London)