Hof  Ypenburg

Appartementengebouw, parkeergarage en tuinwoningen rondom een gemeenschappelijk hof aan de Landingslaan in Ypenburg, Den Haag

Het appartementengebouw en de parkeergarage, die tussen het hof en één van de singels in de woonwijk Ypenburg ligt, is in traditionele verhoudingen ontworpen en bouwkundig uitgewerkt. Het gebouw is alzijdig ontwikkeld. Aan alle kanten liggen woonruimten en balkons. Aan de singelzijde lopen de balkons van de eerste woonlaag door op de half verdiepte parkeergarage, zodat een stevig plint ontstaat. Een poort symboliseert het huiselijke karakter van het plan.

Voor de Vinex locatie Ypenburg werkte HvdH aan een hofverkaveling met 114 woningen. De rijwoningen aan het hof zijn gebaseerd op het PCS-systeem van aannemingsbedrijf Dura. De plattegronden en doorsnede van het type waren gegeven. De schakeling van woningen, de beëindiging van rijen, vormgeving van poorten en gevels heeft HvdH regisserend benaderend. Slechts enkele details die voor de geleding van de rijen zorgen (penanten, regenpijpen en verschillende dakkapellen) zijn projectspecifiek.

Opdracht: AM, Rotterdam, 2004-2009

 

Voorstudie