9 april 2018 – Het Architecture Design Urbanism Panel (ADUP) heeft Hans van der Heijden Architect aangewezen als voorkeurskandidaat voor alle gesubsidieerde woningbouw in Londen. Met elf andere bureaus maak ik deel uit van een architectenpool waaruit opdrachtgevers zonder aanbesteding kunnen kiezen.

De selectie vond plaats na twee selectieronden. In de tweede ronde werd aan de deelnemende bureaus gevraagd om een visie te leveren op de verstedelijksmogelijkheden die ontstaan door grote winkelterreinen te combineren met wonen. In samenwerking met de lokale stedebouwkundige en woningbouwdeskundige Karin Templin ontwikkelde ik een ‘Huis met veel deuren’ voor Old Kent Road. Grote retaileenheden vormen samen met grondgebonden woon-werkwoningen en flexibile casco’s een type dat in beginsel herhaalbaar is. De typologie is afgeleid van historische woon-werkgebouwen in Venetië en Londen.

De keuze van ADUP is een opsteker voor onze internationale ambities. Wij zijn het enige buitenlandse bureau op de lijst. Op dit moment wordt er onvergelijkbaar veel beter gebouwd dan in Nederland. Het is goed om te merken dat wij juist in Londen herkend worden als woningbouwexpert.