Wintercircus

Het Wintercircus in Gent [B] ligt verstopt in een stedelijk bouwblok. Het was ooit een permanent gebouw voor circusvoorstellingen. Een trommelvormige ruimte was voorzien van uitbundig vorm gegeven tribunes rondom een piste. Na het vertrek van het circus werden de tribunes verwijderd, werd het gebouw eerst gebruikt als autoshowroom en raakte daarna in verval.

Gevraagd werd om een renovatie van het gebouw die het mogelijk maakte om op basis van deze laatste toestand concerten te organiseren. HvdH stelde in plaats daarvan voor om terug te keren naar de theatrale oorsprong van de circusruimte. Een nieuwe constructie zorgde voor zitgelegenheid en geluidsabsorbtie. ‘Slimme kolommen’ bevatten voorzieningen voor ventilatie, akoestiek en verlichting. Het nieuwe Wintercircus zou een flexibele ruimte moeten worden, die eenvoudig omgetoverd kon worden tot een bij de bijeenkomst passende unieke omgeving. LED panelen en gordijnen maakten het mogelijk om voor elk soort gelegenheid de stemming van de ruimte steeds opnieuw te veranderen.

Meervoudige opdracht: Stad Gent, B, 2012