Vaartweg

Acht woningen en een bedrijfsruimte vervangen een basisschool die op een groot binnenterrein stond. Het project is door HvdH in verschillende vergaderingen met buurtbewoners gepresenteerd, waarbij afspraken over de bouwmassa en rooilijnen zijn gemaakt. Ondanks de gevoeligheid van de locatie is het project zeer snel ontworpen, goedgekeurd en gebouwd.

De woningen nemen kenmerken van de omliggende twee-onder-een-kapwoningen uit de jaren 1930 over. Aan de Vaartweg ligt een blok dat de hoogte van de omliggende woningen overneemt en via de bedrijfsruimte op de hoek een lagere maat introduceert. In het achterliggende hof liggen drie blokken met een zeer lage informele gootlijn die aansluit op de bedrijfsruimte. De woningen hebben aan beide zijden drie paar openslaande deuren, waardoor de hof en de achtertuinen bij het wonen worden betrokken.

De buitenruimte speelt een grote rol in het ontwerp. Er was een zeer hoge parkeernorm van kracht (2,3 plaatsen per woning) en alle parkeerplaatsen liggen op eigen terrein. De hof is grotendeels met open bestrating uitgevoerd waardoor natuurlijke drainage mogelijk is. Verbijzonderingen in het straatwerk duiden parkeervakken en privé ruimten aan. De inrichting bestaat uit een gemetselde toegangsmuur, bamboe beplanting en twee volwassen bomen met bankjes.

Het Vaartweg project is gepubliceerd in o.a. De Architect en het boek ‘Midcomfort’ door Lukas Imhof: ‘Niets is ouderwets aan deze architectuur, maar alles is vertrouwd.’ 

Opdracht: HBG, Amsterdam, 2001-2003