Sam_a_h_werk_blog1 juli 2014 – Vandaag is mijn nieuwe Amsterdamse bureau officieel van start gegaan. Na een voorbereidingstijd van 3 maanden is er een werkruimte, een website, een aansprakelijkheidsverzekering, een computernetwerk, een telefoon en alle andere dingen die een architectenbureau nodig heeft. Mijn vriend Stefan Müller, die ook alle foto’s van de projekten maakt, gaf mij een prachtig beeld van Padua cadeau voor de werkruimte. Die staat naast een maquette van NW Cambridge die door studenten van de Rotterdamse Academie van Bouwkunst is gemaakt. Sam zit al weer achter de computer.

20 jaar geleden richtte ik met Karel Fibbe en Rick Wessels biq op. Met dat bureau won ik de Europan-4 prijsvraag voor jonge architecten, ik realiseerde projecten, won prijzen, merkte dat mijn ontwerpen werden gewaardeerd en zag dat mijn werk werd gepubliceerd. Wij bleven nuchter. Hard werken en plezier in bouwen waren kenmerken van ons Rotterdamse bureau.

Vorig jaar verhuisde ik naar Amsterdam. Ik kon hoogleraar in Cambridge worden. Het werd tijd voor iets nieuws. Hard werken en plezier in bouwen waren niet meer genoeg. Met mijn nieuwe bureau onder mijn eigen naam kies ik voor een persoonlijke aanpak van projecten. Het bouwen is veranderd. Geen project is meer het hetzelfde. Ik kies voor een compact netwerkbureau dat flexibel is. Waar nodig ga ik allianties aan met andere bureaus. De projectorganisatie stem ik af op de opgave en de vraag die mij gesteld wordt. De benadering verschilt, de ambities blijven.

biq is nog niet vergeten. Namens het bureau maak ik nog een aantal projecten af. Ik werk daarnaast aan nieuwe projecten in binnen- en buitenland.