18 oktober 2021 – Verrassend vanmorgen: ik kreeg post van het Fachbereich Architektur Technische Universität Kaiserslautern (FATUK). Omdat de architectuurstudenten vanwege de Covidcrisis niet mochten reizen, organiseerde Prof. Johannes Modersohn dit voorjaar een virtuele excursie naar Nederland. Hun doel was om de generatie architecten ‘na Superdutch’ te leren kennen.

Johannes nodigde Oliver Thill (Atelier Kempe Thill), Jan Peter Wingender (office winhov) en mij uit voor een korte Zoompresentatie van ons werk. De studenten hadden vragen voorbereid. De presentaties en vraaggesprekken zijn samengevat in een bescheiden publicatie, die Superdutch Reloaded heet. Het is een interessant document. Na bestudering van de Entweder … oder Quiz besef ik dat ik, net als mijn collega’s, de voorkeur geef aan koffie boven thee, dat wij alle drie kiezen voor vorm i.p.v. functie en voor Hans Kollhoff i.p.v. Rem Koolhaas.

Met deze collega’s voel ik mij dus verwant, maar het is ook duidelijk waar de verschillen liggen. Als enige kies ik voor baksteen i.p.v. hout –  en voor méér i.p.v. minder.

 

Was raten Sie Studierende bzw. jungen Architekt:innen?