HvdHA_starterswoningen_Pleinen3 augustus 2016 – Tien jaar na de oplevering van de starterswoningen in Pleinen, Hoofddorp is het project opnieuw actueel. Deze maand presenteert het tijdschrift Architectural Review [AR] de starterswoningen als een voorbeeldig woningbouwensemble in het nummer ‘House + Housing’.

Het project combineert betaalbare rijwoningen met twee onder een kapwoningen. De rijwoningen werden destijds gerealiseerd onder de laagste aanneemsom die systeembouwers konden aanbieden. Architectural Review noteert:

‘De twee plandelen zijn ruimtelijke gescheiden. Dat is niet ideaal, maar de delen worden samengevoegd door de geraffineerd abstractie van de lokale woontraditie door de architect. De puntdaken zijn onderbroken door verlengde dakkapellen die zorgen voor een indrukwekkend serieel effect, vooral bij de gevels van de rijwoningen. Deze combinatie van traditionalisme en moderniteit onderstreept het sluimerende vermogen tot abstractie in het eerste en de behaaglijkheid die nog weleens ontbreekt in de laatste. Walter Benjamin zou het een ‘dialectisch beeld’ genoemd hebben dat de door Heinrich Tessenow ontworpen arbeiderswoningen uit de jaren 1910 en 20 in herinnering brengt.’

Nu betaalbaarheid weer een thema is in de woningbouw is het een opsteker dat een prestigieus tijdschrift als AR de starterswoningen om de architectonische en stedebouwkundige kwaliteiten aanprijst.