Huizen met twee deuren

46 beneden-bovenwoningen, parkeergelegenheid & buitenruimte Rotterdam Feijenoord
Sociale huursector
Opdracht: Woonstad, Rotterdam
2012 – 2015

‘Met de nominatie van Huizen met twee deuren spreekt de jury haar waardering uit voor het herintroduceren van een negentiende-eeuwse woningtypologie. Sfeer en aanblik van een oude laan worden zo hersteld terwijl het project ook voorziet in de woningbehoefte van de specifieke groep van grote gezinnen in de sociale huursector.’ Jury Rotterdam Architectuurprijs 2015

Vanouds bestaat de bebouwing aan de Oranjeboomstraat uit panden met boven- en benedenwoningen, afgewisseld met grotere gebouwen, zoals kerken en scholen. Voor twee locaties aan weerszijden van een statig voormalig schoolgebouw is een woningbouwplan in de sociale huursector ontworpen. De Hollandse traditie van het huis met twee deuren is uitgangspunt voor de typologie en het architectonisch beeld. Het ontwerp neemt daarnaast kenmerken van de school over. De achterterreinen zijn bestemd voor parkeren, bergingen, tuinen en ontmoetingsplekken. De buitenruimte is door HvdH ontworpen in samenhang met de gebouwen en de erfscheidingen.

Het project aan de Oranjeboomstraat werd genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs 2015 en de Brick Award 2018 en o.a. gepubliceerd in Werk Bauen und Wohnen, Building Design Magazine, De Architect en de Volkskrant.

Download bespreking in Building Design door Hugh Strange

Video gemaakt door Dammes Kieft