Morgenzonlaan

8 appartementen, 73 stadswoningen & parkeergelegenheid, Den Haag
Vrije huursector
Opdracht: ERA Contour, Zoetermeer
2006 – 2013

‘Van alle grotere plannen die wij de laatste tijd hebben gezien is dit is het meest precies doorgewerkte. Met eenvoudige middelen is het plan op elke plek gedifferentieerd zodat het op de context reageert.’ Rainer Bulhorst, voorzitter Welstandscommissie, Den Haag

Het afbouwen van vier bouwblokken naar ontwerp van Geurst en Schulze Architecten vormde het sluitstuk van de stedelijke vernieuwing van de Haagse Transvaalkwartier. Met een uitgekiend prefab systeem van ERA Contour was het mogelijk om snel en efficiënt te werken op een krappe, binnenstedelijke bouwplaats. De vier blokken liggen aan de nieuw gevormde Morgenzonlaan. Er is gekozen voor rijzige grondgebonden woningen, waarin diverse metselwerk- en betondecoraties zijn opgenomen. Een compacte toren met appartementen en een bedrijfsruimte op de begane grond staat aan een pleintje op de hoek van de Morgenzonlaan en de Schalk Burgerstraat en beantwoordt de expressieve architectuur van de Julianakerk en het woongebouw De Oriënt aan de overzijde.

De Morgenzonlaan werd genomineerd voor de Duitse Fritz Högerpreis 2014 en werd gepubliceerd in de vakbladen De Architect en Vorteile. Lees ook het artikel van Kirsten Hannema op Architectenweb.