28 december 2023 – Voor de tweede keer op de eerste plek van het Jaarlijstje Architectuur in NRC, al is mijn verdienste beperkt en misschien ook wel problematisch.

Architectuurcriticus Bernard Hulsman’s lijstje draagt als titel Aankondiging van onheil. Hulsman schrijft dat de teloorgang van de beroemde Nederlandse woningbouw een feit is geworden: Niettemin leverde het jaar 2023 nog zeven goede gebouwen op, een mooi woonwijkje, een geweldige tentoonstelling en, bovenaan in de top-tien, een fantastische ontdekking. Het Lutherhof, baanbrekende, maar tot 2023 volkomen vergeten sociale woningbouw uit 1909, herontdekt door de architect Hans van der Heijden. In het Lutherhof, het enige woonpalazzo én de eerste galerijflat van Nederland, ziet Van der Heijden een alternatief voor saaie woontorens.

Het Lutherhof is dit jaar onderwerp van studie en publicatie geweest. De resultaten hebben wij verzameld in het cahier Leren van het Lutherhof. Ik ben blij dat ik met mijn enthousiasme voor het Lutherhof bij kan dragen aan het gesprek over de ontwikkelingen in de woningbouw.