HvdHA_huizen_met_twee_zielen21 december 2015 – Afgelopen woensdagavond werd de Rotterdam Architectuurprijs 2015 uitgereikt. Mijn ‘huizen met twee deuren’ aan de Oranjeboomstraat waren genomineerd voor de prijs die dit jaar in het teken van de woningbouw stond. Als belangrijk publiek gebouw voor Rotterdam ontving de Markthal de hoofdprijs. De mensen van mijn opdrachtgever Woonstad wisten te vertellen dat de bewoners een nieuwe naam bedacht voor hun woningen in Feijenoord. Voor nieuwe Rotterdammers zijn hun woningen ‘huizen met twee zielen’ geworden. Klaarblijkelijk maken zij zich hun woonomgeving snel eigen.

Donderdagochtend vroeg vloog ik naar Londen om te helpen met de beoordeling van studenten die onder leiding van mijn vriend Stephen Taylor aan collectieve woningbouw in Londen Hampstead hebben gewerkt. Stephen stimuleerde hen om de ‘Hampsteadness’ van de omgeving tot uitgangspunt van het ontwerp te nemen. Een maand daarvoor had Stephen met de studenten een studiereis gemaakt naar Nederland en o.a. woningbouw van de Amsterdamse School en de ‘huizen met twee zielen’ bezocht. Stephen glimlachte minzaam toen hij hoorde wie de prijs gewonnen had, maar feliciteerde mij hartelijk met het succes dat de bewoners aan het project toeschreven.

De stad Rotterdam heeft de Markthal nodig. Tegelijkertijd is het aanbod van comfortabele woningen belangrijk. Jury voorzitter Don Murphy was ‘blown away’ door de kwaliteit die hij aantrof. Ik ben er trots op dat die op waarde is geschat door de jury van de Architectuurprijs Rotterdam, mijn opdrachtgevers bij Woonstad en mijn collega’s in Londen. Werkelijke voldoening geeft de waardering van de ‘huizen met twee zielen’ door de mensen die er wonen en de woningen dag in dag uit gebruiken.

Filmpje [vanaf 2:40 met Bauke Vink, aannemer van het project]