Nederland, Niederlande, Holland, The Netherlands, Amsterdam, 10.7.2016. Uitzoeken van de projekten voor de Werkbundstadt in Berlijn, Foto Erik-Jan Ouwerkerk

11 juli 2016 – Ik ga bouwen in Berlijn. Met zo’n dertig andere architecten werd ik door de Werkbund Berlijn uitgenodigd om bij te dragen aan een nieuwe modelwijk. Naar het bekende voorbeeld van de Weißenhofsiedlung uit 1927 zal in Charlottenburg een stadswijk van zo’n 1000 woningen worden gebouwd. Anders dan in dat bekende voorbeeld staat de aandacht voor de binnenstad, de ecologie en het de kunst van het bouwen centraal. Deelnemers aan deze nieuwe editie zijn onder andere de bureaus van Petra en Paul Kahlfeldt, Max Dudler, Hild+K,  Hans Kollhoff, Caruso St John en Jessen Vollenweider en de Nederlandse bureaus Office Winhov en Rapp+Rapp.

Afgelopen weekeinde vond in Amsterdam de bijeenkomst plaats waar de architecten elk drie ontwerpen voor verschillende locaties presenteerden. Iedere architect gaat een van die ontwerpen daadwerkelijk uitvoeren. In mijn geval is dat het Haus 1, het blok van acht verdiepingen aan de Quedlinburgerstraße dat prominent op de hoek van de wijk komt.

Het is stimulerend om met al deze hoogwaardige collega’s samen te werken. Ik geniet van hun aandacht voor de traditie van het bouwen en wonen. Tegelijkertijd merk ik dat wij  Nederlanders pragmatisch in de wereld staan en minder verbeten met die traditie omgaan.

Het stedebouwkundig plan wordt op basis van de uitgewerkte plannen in 2017 in procedure gebracht. Start bouw wordt medio 2018 verwacht.

Download ontwerptoelichting [Duits/ Engels/ Nederlands]