Stadsvilla’s De Grienden

46 appartementen & medisch centrum in 2 fasen, Puttershoek
Vrije huursector
Opdracht: De Maashoek, Puttershoek
1997 – 2004

In elf jaar tijd ontwierp HvdH 170 woningen en een medisch centrum in de nieuwbouwwijk De Grienden. De woningen vormen de publieke ruimte in de as van het plan: een sequentie van twee hoven aan weerszijden van een plein die uitloopt in een buurtpark. De gebouwen zijn in vier fasen en op basis van zes verschillende opdrachten gerealiseerd. Met supervisor Stefan Bödecker en de andere betrokken architecten van het gebied nam HvdH deel aan de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan.

Eenvoudige tektonisch keuzen zorgen voor de samenhang tussen de verschillende plandelen: geprefabriceerde betonbanden met contrasterend metselwerk.

In het buurtpark liggen vier stadsvilla’s. De appartementen liggen rondom een lifthal die aan de entreegevel ligt en geheel beglaasd is. Bijzondere aandacht is besteed aan de interieurs van de entreehallen. De vloeren zijn met natuursteen betegeld. De wanden zijn van metselwerk. Open stootvoegen zorgen ervoor dat geluid wordt geabsorbeerd door de spouwisolatie en nagalm vermeden is.

De stadsvilla die het dichtst bij de oude dorpsweg ligt heeft op de begane grond een medisch centrum. Een arcade symboliseert de publieke betekenis.

Het project is o.a. gepubliceerd in De Architect en de Phaidon Atlas of World Architecture.