Green Lane Triangle

Op een hellend terrein in Birkenhead, een stad in de buurt van Liverpool, zijn 57 woningen gebouwd. Het project is resultaat van een gewonnen meervoudige opdracht. Tijdens de ontwerpperiode werd een informatieronde ingelast. Hierbij kregen de ontwerpteams de kans om met omwonenden, de opdrachtgever, stedebouwkundigen en andere belanghebbenden te spreken. Aangezien de programmatuur niet was vastgelegd in de prijsvraagvoorwaarden kregen de ontwerpers belangrijke informatie.

Het project verbindt zich met de lokale architectuur en neemt het individuele huis [en dus niet zozeer het bouwblok] als architectonisch uitgangspunt. Voor een belangrijk deel bestaat het project uit boven/benedenwoningen. Al deze woningen hebben een eigen voordeur aan de straat en een achterdeur aan het binnenterrein met de parkeerplaatsen. Door de helling in het terrein kunnen de auto’s vrijwel onzichtbaar geparkeerd worden.

Green Lane Triangle is gepubliceerd in Architecture Today, Building Design en Architectural Research Quarterly. Architectuurcriticus Ellis Woodman schreef: ‘De taal is bekend uit het 19e eeuwse rijtjeshuis, maar krijgt een hyperrealistische intensiteit door de precisie waarmee deze doordacht is.’

Opdracht: Maritime Housing, Liverpool, GB, 2001-2006