HvdHA_spread_diagrams_Brick_Dresses28 december 2015 – Het door Jan Peter Wingender geredigeerde boek ‘Brick, an Exacting Material’ is uit.

Als lector van de Amsterdamse Academie van Bouwkunst nodigde Jan Peter mij uit om deel te nemen aan de Studiekring Material & Design. Jan Peter wilde het gebruik van metselwerk in de huidige bouwpraktijk beter begrijpen. Tegenwoordig wordt baksteen niet veel meer gebruikt als draagconstructie. Wat je ziet is vaak alleen een gevelbekleding die met allerlei stalen hulpconstructies aan het gebouw zijn opgehangen. Jan Peter heeft het over bakstenen jurken, over brick dresses.

In de studiekring stond de wederkerige verhouding van theorie, praktijk en onderwijs centraal. Het resultaat is een boek met case studies van o.a. twee van mijn ontwerpen (het kunstgebouw the Bluecoat in Liverpool en de appartementengebouwen in Langerak) Samen met zijn studenten heeft Jan Peter een analyse gemaakt van de draagconstructie, de metselwerk gevelafwerking en de benodigde hulpconstructies. Mijn eigen bijdrage was een tekst over de 2½D schema’s die eerder als vrij werk in Liverpool en Venetië te zien waren.

Het is een heel praktijkgericht boek geworden dat goed in de hand ligt en er ook nog eens prachtig uitziet. Een handboek dus- in alle opzichten. Studio Joost Grootens verzorgde de opmaak. Architectura & Natura Press is de uitgever.