18 maart 2024 – Sinds februari geef ik samen met Emma Lynn en Wesley Leeman Studio Being Neighbours op de Rotterdamse Academie van Bouwkunst rondom collectief wonen. De Academiestudenten bundelen hun persoonlijke motivaties en ontwerpkracht om samen een nieuwe buurt te ontwerpen voor collectief en betaalbaar wonen in Rotterdam. Wij werken samen met Annette Matthiessen als onze opdrachtgever vanuit de Gemeente Rotterdam en Arie Lengkeek zet ons aan het denken over het coöperatief wonen.

Nauwkeurig bestuderen studenten voorbeelden van collectief wonen uit binnen- en buitenland. De studietrip naar Zürich bracht het onderzoek tot leven. We spraken met bewoners die hun collectieve woondromen werkelijk hebben gemaakt. We bestudeerden tekeningen en bespraken collectief de bevindingen. Wat geeft collectief wonen een ongekende vrijheid! Meer ruimte voor (architectonische) kwaliteit, een duurzame leefwijze, het gedeeld oplossen van uitdagingen in levensfase en in ruimte. Er komen nieuwe omgangsvormen bij kijken…. Het zijn van een GOEDE BUUR.

De komende tijd werken de studenten aan hun ontwerp voor collectieve woongemeenschappen. We kijken nu al uit naar hun plannen! 

Jeffrey Reule