Churchillpark

99 appartementen, herenhuizen & parkeergelegenheid, Leiden
Vrije huursector
Opdracht: Amvest, Amsterdam
2014 – 2018

‘Voor het zojuist opgeleverde woningbouwproject in Leiden ontwierp hij hoekbalkons die met glazen vouwschermen kunnen worden afgesloten. Het zijn eigenlijk buitenkamers van 2,5 x 2,5 meter – groot genoeg om er een eettafel op te zetten en met elegante dubbele deuren naar de woonkamer.’ Kirsten Hannema in Modulør over het begrip comfort

Het ensemble maakt deel uit van een nieuwe buurt die ligt op de plek van de voormalige Noordelijke Sportvelden in Leiden. Het sportpark lag vanouds geïsoleerd ten opzichte van de omliggende buurten. Dat is een van de verklaringen voor de relatief zelfstandige uitwerking van de buurt en de naam: Churchillpark. Het Churchillpark is volledig door sloten omgeven. Alle woningen liggen aan water of aan het centraal gelegen park. HvdH maakte het ontwerp voor de woningen met de bijbehorende parkeervoorzieningen aan de westrand. Vier blokken vormen een langgerekt ensemble dat tussen het buurtpark en de drukke Churchilllaan ligt.

De entreepartijen van de appartementen en de herenhuizen liggen terug en hebben deuren onder een gemetselde boog. De balkons van de appartementen zijn beglaasde buitenkamers op de hoeken van de torens waar de woonruimten zich omheen vouwen. Bewoners kunnen omgevingsgeluid en klimaat zelf regelen met vouwschermen.

De woningen worden intensief bewoond (zie fotoserie, gemaakt 3 jaar na oplevering). In de architectuur is afgezien van een sterk persoonlijk handschrift en van nadrukkelijke verwijzingen naar de omringende bebouwing. Daarvoor ligt het gebied te zelfstandig in de stad Leiden – en is de omringende bebouwing te divers. Churchillpark ligt echter op een prominente plek aan een invalsweg naar de nabij gelegen monumentale binnenstad. Die ligging rechtvaardigt dat materialen, proporties, kleuren en volumetrie geen specifieke lokale wetten volgen, maar zich juist open stelt voor de alledaagse, in het oog springende kwaliteit van de historische Hollandse stadsarchitectuur.

De gebouwen zijn bekleed met bruingele baksteen en voorzien van staande vensters in terughoudende kleuren. Het ontwerp van de grote en kleine gebouwen komt voort uit dezelfde architectonische middelen en zorgt op die manier voor een afwisselend, maar consistent ensemble.

Het project is gepubliceerd door Modulør and Divisare.

Download pdf