20 september 2023 – In het voorjaar van 2021 overleed Lloyd Marcus Andresen, de oprichter van de onvolprezen architectuurwebsite Divisare. Divisare werkt zonder advertenties. De nadruk ligt op het tonen van solide, rationele gebouwen. Lloyd had daarnaast een productie- en verzendsysteem bedacht waarmee hij drukwerk uitgaf. Dat waren kleine boekjes met een harde kaft waarin alleen foto’s of alleen teksten te vinden waren.

Nadat Lloyd mij in de jaren voor zijn dood had gevraagd om foto’s voor zijn website ontstonden plannen voor drukwerk. Zo gebeurde het dat Divisare een cassette uitgaf waarin vijf projectenboekjes en een tekstboekje zaten en nam hij tekeningen van de sociale woningbouw aan de Persoonshaven op in een cassette met woningbouwontwerpen van o.a. Monadnock en Giorgio Grassi. Langzaam ontwikkelde zich een professionele en persoonlijke vriendschap.

Wij maakten nieuwe plannen. Begin 2021 was de vertaling van een selectie van mijn Timmermansoog-columns voor Architectenweb drukklaar. Ze zouden in een klein boekje komen. De Schotse architect-criticus Charles Rattray, inmiddels eveneens overleden, had de teksten geredigeerd voor een internationaal publiek. Door Lloyds overlijden was Divisare gedwongen om de strategie te herzien en is het nooit van publicatie gekomen. Tweeënhalf jaar later besloot ik om de drukklare pdf digitaal ter beschikking te stellen. Voor Lloyd, voor Charles.

Download The Eye of the Carpenter