10 april 2024 – Deze week verscheen op de website van de Canadian Architect het door Ivee Yiyao Wang geschreven artikel Beyond making nice buildings, what can architects do for public housing? The notion of public housing is changing in today’s social and economic context. Ivee besteedt aandacht aan de transformatie van de 704 Knikkers in Rotterdam Ommoord. Heel helder legt zij uit hoe de verschillende denkbare ingreepniveaus afgezet zijn tegen de terugverdienmogelijkheden. Het is mooi om te zien dat de Knikkers zich na 15 jaar ontwikkelen tot text book material.

Maar wat kunnen architecten nou betekenen voor de woningbouw? Gelukkig maakt Ivee de dingen niet simpeler dan ze zijn: ‘De huisvestingscrisis is een meervoudig probleem dat systematische oplossingen vereist. Als professionals die directe antwoorden op deze crisis geven, hebben architecten het allesomvattende overzicht over de volkshuisvesting, dat hen waardevolle spelers kan maken in teams die de crisis aanpakken. De kennis, ervaring en vaardigheden van architecten kunnen helpen de financiële lasten te verlichten, het rendement op de lange termijn te optimaliseren en vooruitgang in de hele sector te bewerkstelligen.’

Er is geen quick fix. Goeie woningbouw ≠ nette woningplattegrond. De Knikkers waren resultaat van geduld, kennis, kunde, vasthoudendheid en talent bij meerdere partijen. Woningbouw = integratie.