8 augustus 2019 – In vervolg op de tentoonstelling van Alternative Histories in Londen zal de tentoonstelling naar België reizen. In het besef dat architectuur een geheel van overerfde ideeën is begon Alternative Histories met de vraag of hedendaagse architecten, met hun eigen referentiekaders, een maquette konden maken als antwoord op een tekening uit het verleden.

In de daaruit voortkomende tentoonstelling kwamen de maquettes van 85 architectenbureaus samen met de originele tekeningen die daaraan ten grondslag lagen. De verschillende reacties ondervragen een al te lichtzinnig begrip van concepten als referentie, geschiedenis of beïnvloeding als dragers van het eigentijdse denken. Zowel in methode als in materiaal illustreert het project zienswijzen op het verleden en uiteenlopende mogelijkheden voor architecten om het heden gestalte te geven. Mijn bijdrage was een piepkleine MDF maquette n.a.v. een schets voor een vakantiewoning van Josef Hoffmann.

Tegelijk met de tentoonstelling in Brussel wordt een catalogus gepubliceerd. Het ontwerp is van Mathias Clottu. De catalogus bevat een opstel van Marius Grootveld en de oorspronkelijke tekeningen samen met twee fotoreeksen van de maquettes van Thomas Adank en Guus Kaandorp. Het boek is met drie verschillende omslagen verkrijgbaar. Voor een voorproefje of vooruitbestelling klik hier.

Alternative Histories zal van 6 tot 29 september te zien zijn in CIVA, Brussel. Verdere informatie over de tentoonstelling en het publieksprogramma wordt via de Alternative Histories website verspreid. Alternative Histories  is een coproductie van Jantje Engels en Marius Grootveld in samenwerking met Drawing Matter en Architecture Foundation, Londen.