29 april 2019 – De Volkskrant publiceerde in het vorige weekeinde een interview over de plaats van de architectuur in Nederland. De journalist Sander van Walsum voerde een scherp gesprek. Centraal stond de wijze waarop architecten met de traditie van hun vak omgaan. Ik beweerde dat door het succes van het Nederlandse modernisme het debat naar binnen is geklapt, waardoor belangrijke Europese tendensen niet zijn opgepikt. De aandacht voor zoiets als het alledaagse comfort van onze gebouwde omgeving is het kind van de rekening.

Ik kreeg de afgelopen week heel veel reacties, allemaal positief. Voor mij is de actualisering van de architectonische traditie geen nieuwe thema. Zie o.a.:

. Column ‘Traditie, de hete aardappel in de architectuur’ op dearchitect.nl (link);

. Het essay ‘Nederlandse tradities’, gepubliceerd in Jaarboek Architectuur in Nederland 2013-2014 (download pdf verkorte versie);

. Column ‘Analogen’ op architectenweb.nl (link).

Interessant is ook de podcast met een gesprek tussen Jonathan van het Reve en de auteur van het interview Sander van Walsum (link). Ik hoop dat het interview bijdraagt aan een genuanceerde discussie over het architectenvak.

 

(foto: Guus Dubbelman / Volkskrant)