HvdHA_spread_AJ3 augustus 2015 – De renovatie van de Knikkers in Ommoord is opgenomen in een overzicht van Europese voorbeeldprojecten voor de stedelijke vernieuwing.

Het boekje bevat een interessant artikel van Ellis Woodman onder de titel Verbetering in plaats van vervanging. Hij citeert uit een interview dat ik met de Duitse architect Hans Kollhoff had. Toen ik hem naar de toekomst van de naoorlogse woonwijk vroeg zei Kollhoff: ‘Ik zou daar geen cent meer in steken. De stad en goede stadsarchitectuur zijn solide. Die bouw je voor de eeuwigheid. Het is onzinnig om de levensduur van die gemankeerde flatgebouwen nog tien of twintig jaar te rekken door de gevels een beetje extra te isoleren. Die gebouwen hebben geen enkele waarde.’

Woodman steekt zijn onthutsing over deze ‘totale verwerping van de goedbedoelde woningproductie uit een volledig tijdperk’ niet onder stoelen of banken. Volgens hem is het werk uit deze periode niet zonder gebreken, maar zijn er kwaliteiten te vinden waar bij interventies bij aangeknoopt kan worden.

Exemplary Housing Estate Regeneration in Europe is uitgegeven door The Architect’s Journal. Lees de publicatie online.