Trong

Renovatie van stadsvernieuwing in Rotterdam Delfshaven naar ontwerp van Carel Weeber

15 jaar na oplevering vertoonden twee stadsvernieuwingsblokken aan de Rotterdamse Voorhaven en Achterhaven bouwkundige gebreken. Er waren problemen met vochtdoorslag in het metselwerk als gevolg van valspecie (in de te krappe spouwen) en met koudebruggen ter plaatse van de betonlateien. De blokken waren gebouwd naar een ontwerp van de bekende architect en hoogleraar Carel Weeber uit 1981.

De bestudering van de gevels maakte duidelijk dat de metselwerk silhouetten belangrijk waren in het verschalen van de portieketage-typologie naar de historische schaal van Delfshaven. Besloten is om deze niet te repareren, maar om een nieuw buitenblad voor het gebouw te bouwen. De negges zijn afgewerkt met hardsteen stroken. Door de keuze voor krachtige oranje-bruine Wasserstrich stenen is zijn de baksteen silhouetten verder aangezet. De lateien tussen de puien zijn bekleed met vezelcementkappen om ook daar de koudebruggen te verhelpen. De hekken zijn voorzien van aluminium platen om de privacy verbeteren. De planmatige schilderbeurt is betrokken in het ontwerp. De felblauwe kunststof panelen in de puien zijn vervangen door gecoat glas, zodat deze niet meer conflicteren met de metselwerk silhouetten.

De renovatie is aangegrepen om een pergola gebouwd die de afscheiding van de achtertuinen aan de Achterhaven verbetert.

Carel Weeber wilde niet betrokken zijn bij het ontwerp. Enige dagen na de oplevering schreef hij een ansichtkaart aan het architectenbureau: ‘Is het mooi geworden? Ja!!!’