Steyne Road

Studie naar verdichting van complex naoorlogse woningen in Londen Ealing

Op een hellend terrein rondom twee 22 verdiepingen hoge woontorens is ruimte voor nieuwbouw. Door zijn schaal valt het complex in de omgeving uit de toon. De context is niet eenvoudig te duiden. Tegenover de torens ligt een moderne supermarkt met een groot parkeerterrein. De oudste generatie woningen in de buurt zijn ca. 120 jaar oud. Het zijn meestal twee-onder-een-kapwoningen in de karakteristieke erkerarchitectuur van die tijd. De recentere woongebouwen zijn groter en grover.

Voorgesteld is om het noodzakelijke bouwprogramma te verdelen in zeven verschillende blokken, die allemaal verticaal geleed zijn. Merkwaardig genoeg verschafte de vorm van de torens het precedent om de nieuwe woningen aan te passen op de schaal van de woningbouw rondom het ensemble.

De twee woontorens worden verbonden door een nieuw plint dat een plein vormt waaraan de entrees en kleine werkruimten liggen. De plint vormt de rand van een ondergrondse parkeergarage die verder onzichtbaar blijft.

De nieuwe woningen volgen de typologie van het stedelijke palazzo. Ze hebben een eenvoudige afwerking van metselwerk, prefab beton en stalen hekken.

I.s.m. Smith & Taylor Architects, Londen