Singels 2

122 eengezinswoningen, Ypenburg Deelplan Singels 2, Rijswijk
Sociale huursector
Opdrachtgever: Vidomes, Zoetermeer
1995 – 1999

In één van de eerste projecten van het Vinex programma, Deelplan Singels 2 in Ypenburg, realiseerde HvdH 122 rijwoningen in de sociale woningbouw sector. Door standaardisatie en repetitie zijn de bouwkosten beperkt.

De gebouwen staan in smalle straten. Het was het eerste project waarin HvdH een zadeldak gebruikte. Het ontwerp maakt gebruik van architectonische beelden van arbeiderswoningbouw van het begin van de 20e eeuw, zoals in het Delftse Westerkwartier. De lage gootlijn beantwoordt de maat van de straten en maakte het dak tot een belangrijk deel van de compositie. De gemetselde dakhuizen ritmeren de straatruimte in de lengte. Het voegwerk van het metselwerk ligt diep terug en heeft een grote maat. Zowel het dak als de plint contrasteren met de ruwheid van de gevels. Het dak is bekleed met Eternit leien dat als een vlies op het robuuste metselwerk ligt. De plinten zijn gemaakt van gepolijst zwart beton.

De blokken hebben gemeenschappelijke bergingblokken in het midden. Op de bergingen ligt een extra slaapkamer voor de naastgelegen woning. De woningen hebben een halfopen plattegrond met een open dwarstrap in de woonkamer. In de slaapkamers en de zolder is het dak steeds op een andere manier aanwezig. De keuken biedt ruimte aan een zit- of eetplek aan de straat. De gevel is hier voorzien van een groot vierkant raam dat op kniehoogte in de gevel zit. De slaapkamers op de verdieping hebben alle een verticaal raam, waardoor direct zicht in de straat en de tuin mogelijk is.

In het kader van de manifestatie ‘Nederland onder dak’ ontving HvdH de publieksprijs voor dit project. Het project is veelvuldig gepubliceerd, o.a. in de vakbladen Archis, De Architect, Aedes Magazine en a+t.