20 februari 2023 – Mijn eerste semester in Antwerpen zit erop. Samen met mijn collega’s Jan Degeeter, Koen Heyvaert, Nicolas Petillon en Fred Humblé begeleidde ik derdejaars studenten in de studio Architectuur en Constructie. De studenten bestudeerden het boek Palazzi di Genova, waarin de Antwerpse renaissanceschilder Pieter Paul Rubens etsen van zo’n 35 gebouwen presenteerde.

Er valt veel te leren van Rubens’ palazzi. Materiaalbesparing en circulariteit zijn geen recente uitvindingen. Het is bijvoorbeeld interessant dat de muren uit lokaal puin zijn gemaakt. Materiaalbesparing ontwikkelde zich tot een kunstvorm. Gedurende de tijd werden de natuursteen geveldecoraties vervangen door pleisterwerk imitaties en nog later door sgraffito.

Met de opgedane kennis ontwierpen de studenten woongebouwen die zijn gebaseerd op de palazzotypologie. Doel van de oefening was niet om spectaculaire draagconstructies en details te ontwikkelen. Het studentenwerk is juist nuchter en praktijkgericht. De synthese van typologie, materialen, constructies en maatsystemen in een rationeel plan stond voorop.

Een bundel met resultaten kan hier worden gedownload (63 MB).