14 juni 2021 – De angst voor het nieuwe… de podcast Platte Grond maakte er een documentaire over onder de titel Neofobie. Maker Prosper de Roos onderzoekt samen met Reinier de Graaf (Office for Metropolitan Architecture) en mij de neofobie in de architectuur. Aanleiding vormde de politieke druk die o.a. door de Prince of Wales, ex-president Donald Trump en Tweede Kamerlid Thierry Baudet wordt gezet om in een klassieke, danwel traditionele stijl te bouwen.

Zulke vermeende neofobie raakt een open zenuw in de vakgemeenschap van architecten. Met alle vernieuwingsdrang is het modernisme springlevend. Reinier de Graaf bleek de belofte van het nieuwe nog altijd te omarmen. Ik zette er nuchterheid en een op brede acceptatie georiënteerde ontwerphouding tegenover.

Platte Grond is een Nederlandse non-fictie podcast over ‘pioniers, architecten en andere cowboys’. Het idee voor de podcast ontstond in samenwerking met Stichting ArchiScienza, die zich inzet voor publicatie over en verdieping van architectuur en wetenschap.

Beluister de podcast Neofobie hier.