28 augustus 2018 – Michelle Kox is nog geen week aan het werk op mijn kantoor en ze heeft al een belangrijk succes geboekt. Haar afstudeerproject voor het Amsterdamse Marineterrein is door de Rotterdamse Academie van Bouwkunst (RAvB) genomineerd voor de Archiprix, de prijs voor het beste afstudeerwerk van alle Nederlandse architectuurscholen.

Als haar afstudeermentor heb ik van dichtbij gevolgd hoe Michelle een bebouwingsplan voor het Marineterrein ontwikkelde. Net als bij een eerdere woningbouwopgave aan de RAvB, heb ik gezien hoe zij met eenvoudige middelen ontwerpt. Zij werkt met gangbare technieken, materialen en een traditioneel vormrepertoire en zoekt vervolgens uit hoe je die in de huidige bouwcultuur kunt gebruiken. Michelles ontwerp voor het Marineterrein verhoudt zich kritisch tot andere ontwerpoefeningen voor die plek. Er komt geen krachtpatserij aan te pas. Het comfort van wonen en werken staat centraal. Beide activiteiten zijn op een terloopse manier aan een reeks pleinen gecombineerd. Bestaande havens, gebouwen en muren zijn op een vanzelfsprekende manier in het plan opgenomen. Dit is een voorbeeld van architectonische stedebouwkunde. Michelles project heet dan ook: ‘De sequentiële ruimte’.

Ik was blij dat Michelle direct na het behalen van haar diploma mijn bureau wilde komen versterken en ik heb haar hartelijk gefeliciteerd met de nominatie.