Hof doet Leven

17 hofwoningen & buitenruimte, Rotterdam Nieuw-Kralingen
Vrije koopsector
Opdracht: Ontwikkelcombinatie Nieuw-Kralingen, Rotterdam
2019 – 2024

In een door West 8 gemaakte verkaveling werkte HvdHA een woonhof uit. Het ligt op het binnenterrein van een bouwblok met eengezinswoningen en is via een poort bereikbaar. De ruimtelijke opbouw is afgeleid uit bekende Nederlandse voorbeelden, zoals het Haagse Hofje van Nieuwkoop. Vanaf de poort wordt een waterput of bron zichtbaar. Het is een traditioneel symbool, dat ook in Kralingen het brandpunt van de hof is. In de symmetrieas erachter ligt een woning met plat dak, die contrasteert met de zadeldaken van de hofwoningen. Deze woning verwijst naar de regentenverblijven, of speelhuizen, in charitatieve hofjes. Op het speelhuis is in grote letters gemetseld: Hof doet leven.

Het project heeft 93 gevelkolommen, waartussen de voordeuren en de venster zitten. In de ene laag van de kolommen zie je alleen strekken en in de volgende laag alleen de smalle steen­koppen. Alle kolommen hebben een eenvoudige voet en kapiteel van donkergroene stenen. Deze bestaan geheel uit strekken. De kolomschachten hebben groene kopjes in elke andere laag. Ook komen boogmotieven en diverse decoratievlakken voor. Het is de baksteenarchitectuur waarmee de moderne Schotse classicist Alexander ‘Greek’ Thompson woningbouw in Glasgow maakte.

De gevels zijn afgewerkt met zogenaamde Ecobricks met een bijzonder formaat: 24x7x4 cm. (lengte x breedte x dikte). De Ecobricks zijn 30% dunner dan traditionele bakstenen. De milieubelasting is evenredig minder. Er worden twee sorteringen van deze stenen gebruikt die decoratieve patronen op de gevelkolommen vormen.

De woningen liggen rondom een door een haag omzoomde tuin. Zowel de buitenruimte van de hofwoningen als verharding van het hof liggen op afschot richting de groene binnentuin, zodat de binnentuin als waterberging werkt. Het regenwater van de daken wordt verzameld in grindkoffers en natuurlijk afgevoerd.