Hoven De Grienden

30 hofwoningen, Puttershoek
Vrije koopsector
Opdracht: Kanters, Puttershoek & Kroon, Den Bommel
1997 – 1999

‘De uitstekende betonnen dakrand van de gevels betrekken de ouderslaapkamer bij de woonruimten op de begane grond en het Franse balkon van deze slaapkamer bewerkstelligt een actieve en wederkerige verhouding met de openbare ruimte van het hof. Vanaf de dakrand wijkt het dak terug, gesloten naar het hof toe en stelt de kinderkamers en zolder voor als een soort droomruimte in de lucht.’ Prof. Tony Fretton in De Architect

In elf jaar tijd ontwierp HvdH 170 woningen en een medisch centrum in de nieuwbouwwijk De Grienden. De woningen vormen de publieke ruimte in de as van het plan: een sequentie van twee hoven aan weerszijden van een plein die uitloopt in een buurtpark. De gebouwen zijn in vier fasen en op basis van zes verschillende opdrachten gerealiseerd. Met supervisor Stefan Bödecker en de andere betrokken architecten van het gebied nam HvdH deel aan de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan.

Eenvoudige tektonisch keuzen zorgen voor de samenhang tussen de verschillende plandelen: geprefabriceerde betonbanden met contrasterend metselwerk.

De hofwoningen hebben een doorlopende kartelende betonnen band die het dak van de gevel scheidt. Gemetselde tuinmuren staan haaks op de gebouwen. Deze figuren ritmeren de hoven. Op de hoeken zijn bijzondere woningen toegevoegd.