De Leunen

Stedebouwkundig plan met vervangende nieuwbouw voor naoorlogse kwadrantwoningen in Geel

De Leunen is een naoorlogse tuinwijk met karakteristieke kwadrantwoningen. Aan de achterkant ligt een onoverzichtelijke groenpartij. De bouwkundige staat van de woningen maakt sloop-nieuwbouw nodig.

Om de kwaliteit van het wooncomfort in het groen van De Leunen te verbeteren wordt de ontsluitingsweg op geschoven naar de rand van de buurt. De lyriek zit in de kwaliteit van het Leunenpark waarin alle woningen komen te liggen. Het wonen op deze plek is suburbaan. Natuur, groen en dieren horen bij het wonen op deze plek. Het Leunenpark is geschikt voor spel, ontspanning, verblijf en korte wandelingen. Het voorstel is rationeel in het gebruik van repetitie en standaardisatie.                            

Het project is opgebouwd uit drie verschillende gebouwtypen. Alle gebouwen bestaan uit meerdere woningen die in een vierkante plattegrond zijn ondergebracht. De woonkamers en balkons liggen altijd op de hoeken, zodat maximaal vrij uitzicht mogelijk is op het Leunenpark en een zo gunstig mogelijke bezonning ontstaat.

De vleugelgebouwen zijn vierlaagse appartementengebouwen met een ondergrondse garage. Ze markeren plekken aan de randen van het park. Op elke verdieping liggen acht appartementen rondom een lifthal met vide en trap. De woningen hebben een doorlopend balkon dat zich op de hoeken verbreed tot een vierkant terras. Het terras is ruim genoeg voor een zitje of een ontbijttafel. Er is een overdekte entree vanaf de straat, waaraan een ruime collectieve fietsenberging ligt. Behalve de noodzakelijke verharding bij de entree en de ingang van de parking staan de vleugelgebouwen rondom direct in de natuur van het Leunenpark.

Een eigentijdse versie van kwadrantwoningen ligt tussen de straat en het Leunenpark. Autovrije woonpaden lopen van de straat naar het park. De kwadrantblokjes hebben vier eengezinswoningen met een eigen tuin en een eigen toegang met berging aan een woonpad. De privé tuinen zijn afgezet met tuinmuren om de privacy te bevorderen. Het dak van de berging vormt met een poort in de tuinmuren de entreepartij voor de voordeur.

De octetwoningen liggen op de hoeken van het plan. Ze hebben vier woningen met een eigen tuin op de begane grond en vier woningen op de eerste verdieping met een privé terras. Net als de kwadrantwoningen hebben deze gebouwen tuinmuren om de privé tuinen van het openbaar te scheiden. Een collectieve fietsenberging vormt een royaal toegangspadnaar de gebouwentree.

De gevels bestaan uit metselwerk met houten kozijnen. De kozijnen hebben eenvoudige symmetrische indelingen, waardoor zowel moderne als traditionele meubilering, stoffering en gordijnen mogelijk zijn. Waar mogelijk zijn dubbele deuren aan het Leunenpark voorzien, zodat informele toegangen kunnen ontstaan en het groen direct bij het wonen betrokken kan worden. Dakranden en balkons zijn gemaakt van geprefabriceerd beton met sierlijke vormen.

Het stedebouwkundig plan is gemaakt met De Architectengroep.