Plein De Grienden

Beneden-bovenwoningen aan het centrale plein van een nieuwe woonwijk in Puttershoek

In elf jaar tijd ontwierp HvdH 170 woningen en een medisch centrum in de nieuwbouwwijk De Grienden. De woningen vormen de publieke ruimte in de as van het plan: een sequentie van twee hoven aan weerszijden van een plein die uitloopt in een buurtpark. De gebouwen zijn in vier fasen en op basis van zes verschillende opdrachten gerealiseerd. Met supervisor Stefan Bödecker en de andere betrokken architecten van het gebied nam HvdH deel aan de ontwikkeling van het beeldkwaliteitsplan.

Eenvoudige tektonisch keuzen zorgen voor de samenhang tussen de verschillende plandelen: geprefabriceerde betonbanden met contrasterend metselwerk.

Vier gebouwen, alle met een L-vormige plattegrond, vormen een min of meer vierkant dubbel-symmetrisch pleintje in het hart van De Grienden. Om het plein te verbijzonderen van het omliggende laagbouwweefsel zijn stedelijke woningtypen geïntroduceerd.

Gestapelde maisonettes suggereren een drempel tussen het plein en de twee naastgelegen hoven. Deze woningen richten zich op de drempels. Aan de twee parkeerterreintjes haaks op de hoven liggen gestapelde flats die zich oriënteren op gemeenschappelijke achtertuinen. Aan het plein zelf dragen doorlopende veranda’s en terrassen bij aan het karakter van de publieke ruimte.

Lukas Imhof schreef in zijn boek Midcomfort: ‘Met vagelijk vertrouwde motieven, helder gedefinieerde en begrijpelijke ruimten lukte het de architecten om een stuk alledaagse, bewoonbare stad te maken, die zich door de bewoners onmiddellijk eigen is gemaakt.’

Fotografie: Piet Rook, Vlaardingen

Opdracht: Woningstichting De Maashoek, Puttershoek