20 mei 2021 – ‘Goeie Nederlandse architecten zijn eigenlijk Belgische architecten.’ Het is een grapje van de Gentse hoogleraar Paul Vermeulen die in Delft doceert. In België voetballen ze niet alleen beter dan hier, de architectuur is er ook slagvaardig en springlevend. Het totaalvoetbal en het conceptualisme zijn aan het land voorbij gegaan. Geestig dus, die Belgenmop van Paul.

Dirk Somers, een andere Belgische collega, nodigde mij uit voor een kleine bijdrage aan de Belgische tentoonstelling Composite Presence op de 17e editie van de Biennale Architettura in Venetië, de hoogmis voor de hedendaagse architectuur. De hoofdcurator is de Libanese architect Hashim Sarkis (Hashim Sarkis Studios), die de vraag stelde: How will we live together? Ik maakte een prentbriefkaart, die met de kaarten van 45 buitenlandse collega’s een denkbeeldig stadslandschap van de toekomst verbeelden.

Onze kaart heet Our Love for Boring Things, een collage waarin een prikkelende ontdekking, een anoniem woonpalazzo in Napels, de achtergrond vormt voor personen, dingen en ideeën. Goeie architecten zijn eigenlijk Italiaanse architecten!

De Belgische tentoonstelling Composite Presence loopt tot 21 november 2021 in de Giardini van Venetië.