3 augustus 2020 – Het Britse architectuurcentrum onder leiding van Ellis Woodman heeft het online platform The 100 Day Studio opgezet, waar internationale gasten via Zoom presentaties van maximaal een uur geven. Zojuist gaf ik de 82e presentatie over de Rotterdamse baksteenarchitectuur in de periode 1930-1950. Het cliché is dat Rotterdam een hoogbouwstad van staal en glas is, kant’lend in het tegenlicht, zoals nachtburgermeester J.A. Deelder dichtte. Natuurlijk is de stad ingewikkelder dan dat.

In de jaren ’30 werd het City Ideaal geformuleerd. Tijdens het interbellum waren stadsbouwmeester Willem Witteveen en stadsarchitect Ad van der Steur eendrachtig aan een comfortabele, moderne woonstad worden met brede boulevards, geflankeerd door stevige gebouwen. De stedebouwkunde en de architectuur hadden een wederkerige verhouding. De baksteen was uitgangspunt voor beide.

Die baksteenstad is terug te vinden in de wijk Blijdorp. Er zijn nog veel andere plekken in de stad waar aanzetten van het City Ideaal te vinden zijn. Witteveen is in 1941 begonnen met de wederopbouw van het stadscentrum. Dat ging uit van een precieze uitwerking van de stad in kleine kavels. De verwezenlijking van het City Ideaal had een belangrijk nadeel. Het vroeg volgens sommigen teveel tijd. In 1944 werd Witteveen aan de kant gezet. Voor Dag 82 maakten wij een simpele bewerking van een foto van de Blaak die suggereert hoe die er volgens hem uit had kunnen zien (zie boven).

De stedebouwkundige Cornelis van Traa kreeg de opdracht een flexibel plan, het zogenaamde Basisplan, te maken dat snel te verwezenlijken was. De rest is geschiedenis.

De video-opname van de lezing Rotterdam Built in Brick kan hier bekeken worden.

 

Stadsgezicht

 

Tegenwoordigheid van geest

en realisme in ’t kwadraat

vieren onverstoorbaar feest

in een opgebroken straat

 

Hoog en spijkerhard de hemel

met een blikkerende zon of

zwart en laag in wilde wemel

langs skeletten van beton

 

Doorheen geloken luxaflexen

tórenhoog de wooncomplexen

stapelen den einder dicht

 

Posthistorisch vergezicht –

Rotterdam gehakt uit marmer

kant’lend in het tegenlicht

 

J.A. Deelder, nachtburgermeester van Rotterdam