Over HvdH

Street Architecture

Monografie. Volgens de auteur Karin Templin ook te lezen als een handboek over woningbouw en stedebouwkunde.

Karin Templin, Street Architecture – Work by Hans van der Heijden
ISBN 9789082808209
128 pagina’s, illustraties in kleur en zwart-wit, 21 x 30 cm, Engels

Lees de boekbespreking door Igor Maglica (Engels/Italiaans) hier.

Download de boekbespreking door Jan Peter Wingender hier.

Download de boekbespreking door Daan Jenniskens (Engels) hier.

Download de boekbespreking door Marko Sauer (Duits) hier.

Bestel bij:
Nai Booksellers [NL]
Idea Books

 

Over traditie

Interview in De Volkskrant over traditie en de plaats van de architectuur in Nederland door Sander van Walsum.

 

Video Kloosterbuuren

Filmpje over het project Kloosterbuuren in Den Haag ZW. De video is gemaakt door Kortom Video en stond onder regie van Stefan Müller.

 

Divisare

Box set met zes schriftjes, gepulbiceerd door Divisare. Vijf ervan bevatten foto’s van Stefan Müller. Het zesde bevat een bewerking van het artikel ‘The Heroism of Rationalism’ dat in 2013 verscheen als nawoord van de Rationalist Reader.

 

Bouwstof

Bespreking van het Kloosterbuuren project in Den Haag door de jonge architect Elmar Koers.

Link naar Archined

 

De Duitse baksteen bloeit

Gesprek met Bernard Hulsman over het Post Piraeus initiatief en het belang van een gedeelde bouwcultuur NRC Handelsblad van 6 juli 2017. ‘Er bestaat een kloof tussen architectuur en bouwcultuur.’

Link naar NRC Handelsblad: De Duitse baksteen bloeit

 

Video Oranjeboomstraat

Filmpje gemaakt bij de oplevering van de sociale woningbouw aan de Rotterdamse Oranjeboomstraat, met toelichting van Joop Boeren [aannemer], Riki Aarden [opdrachtgeefster], Jan Peter Wingender [collega architect], Patrick van der Klooster [AIR Rotterdam] en HvdH.

 

HvdHA_inspration_interview_spread

Boijmans van Beuningen

In de reeks Inspiration Interviews van het Engelse weekblad Building Design sprak Pamela Buxton met HvdH over zijn fascinatie voor de baksteenarchitectuur van Museum Boijmans van Beuningen. De interviews zijn in 2016 in boekvorm uitgebracht.

Download pdf [Engels]

 

Sociale herenhuizen

Bespreking van de sociale woningbouw aan de Rotterdamse Oranjeboomstraat door Kirsten Hannema: ‘Eigenlijk te mooi’.

Lees website dagblad De Volkskrant

 

The Bluecoat in context

Bijdrage van prof. David Duster aan het symposium ‘Liverpool Reconsidered: Urban Regeneration and Cultural Turn’ dat door Brian Hatton georganiseerd werd op de AA School in Londen. Hij positioneert het kunstgebouw van the Bluecoat als een tegenkracht van eenvoud en stilte tegenover de overdadige architectuur van het winkelgebied Liverpool I. ‘Wat normaal gesproken verlangd wordt in de stedelijke vernieuwing is niet een architectuur die een betere toekomst belooft, maar een architectuur die de aandacht op zichzelf vestigt.’

 

Rotterdam en baksteen

Filmpje over Rotterdamse baksteengebouwen n.a.v. de debatreeks ArchitectuurCases die HvdH organiseerde voor AIR Rotterdam.

 

HvdHA_spread_BD_Oranjeboomstraat

Interview Oranjeboomstraat

Bespreking van de sociale woningbouw aan de Oranjeboomstraat plus interview in Building Design door Hugh Strange .

Download pdf

 

HvdHA_Bluecoat_analyse_Brick_Dresses_lowres

Exacting Material

Het boek ‘Brick, an Exacting Material’ onder redactie van Jan Peter Wingender bevat o.a. getekende analyses van the Bluecoat en woningbouw in Langerak. De bijdrage van HvdH was de tekst ‘On the Eye and the Mind’.

Download onverkort Nederlands manuscript

 

HvdHA_omslag_Archtect_okt_16

Rats keren architectuur om

Uitgebreid artikel van Harm Tilman over de praktijk van Monadnock, Happel Cornelisse Verhoeven, Office Winhov en HvdHA.

Download Engelse vertaling

 

Kontinuität und Erneuering

‘Door het oppakken van lokale stilistische middelen brengen deze baksteengebouwen architectonische continuïteit aan in een door variatie gekenmerkte buurt. Vorteile, das Backstein Magazin ‘, Vorteile, das Bakstein Magazin.

Download pdf [Duits]

 

HvdHA_spread_AJ

Improvement over Replacement

Artikel van Ellis Woodman over stedelijke vernieuwing in een speciaal nummer van Architect’s Journal Exemplary Housing Estate Generation in Europe. Met een documentatie van de Knikkers.

Lees AJ online

 

Leefomgeving

Interview met HvdH in het vakblad Stedenbouw en Architectuur over Duurzaam Stadsontwerp.

Download pdf

 

Nederland blijft bouwen in baksteen

Gesprek over baksteen, de stad Rotterdam en andere dingen. ‘Tijdens mijn studie in Delft heb ik in de praktijk gewerkt: na mijn keuze voor architectuur was er altijd een wederkerige verhouding tussen studie en praktijk. Dat is zo gebleven; ik studeer gewoon door. We willen bouwen wat we tekenen en andersom. Als architect voel ik me een eeuwige student.’

Download pdf

 

Minder is soms meer

Interview met Hans van der Heijden door Anneke Bokern over de ontwerppraktijk van de sociale woningbouw. “Es muss nicht immer alles hundertprozentig sein.” Plus een documentatie van projecten Lakerlopen, Langerak en Hessenberg.

Download pdf [Duits]

 

Zoals het is

Gesprek tussen Michiel van Raaij en HvdH over het Hessenberg project. ‘Hij wil als architect gewoon goed werk afleveren. Werk dat door gebruik te maken van repetitie, symmetrie
en tektoniek “stil” is, niet opvalt.’

Download pdf

 

Paradox van het alledaagse

In haar stuk in Architectuur.NL beschouwt Kirsten Hannema de stedelijke vernieuwing als een belangrijke architectonische opgave. Zij ziet de alledaagse architectuur van het Drents Dorp in Eindhoven als een kwaliteit die het mogelijk maakt om dit project te herhalen.

Download pdf

 

Incourante alledaagsheid

Interview door Hans Ibelings over ontwerpprincipes in A10.

Download interview

 

HvdH_Within_you_without_you

Within you without you

De allereerste bespreking van the Bluecoat in Liverpool in RIBA Journal was van de criticus Hugh Pearman. Zijn enthousiasme zette het ontwerp op de kaart terwijl het gebouw nog in de afbouw was. De titel van het artikel is natuurlijk ontleend aan een song van the Beatles.

Download pdf [Engels]

 

Vier Häuser und ein Fassadenthema

Deze bespreking van de stedelijke vernieuwing aan de Hessenberg in Nijmegen in het Duitse vakblad Bauwelt valt op door de precieze beschrijving van de vier verschillende gebouwen, ‘huizen’. De auteur Ulrich Brinkmann is positief over het plan, maar vraagt zich af of niet op de verkeerde punten is bezuinigd door zo weinig buitenruimte te maken.

Download pdf [Duits]

 

Bluecoat

Brochure over de restauratie en uitbreiding van het kunstgebouw the Bluecoat in Liverpool. Met een interview met de opdrachtgever en een grondige analyse van David Dunster.

Download pdf [Engels]

 

Verzet in tegelverband

Bespreking van the Bluecoat door collega-architect Mechthild Stuhlmacher in Oase.

Download pdf [Nederlands-Engels]

 

HvdHA_Costruire_Laterizio

Laterizio

Een special van een Italiaans tijdschrift Costruire in Laterizio [Bouwen in baksteen], geheel gewijd aan projecten van HvdH in zijn biq periode. Inclusief essay van Hans Ibelings en een interview met HvdH. Igor Maglica redigeerde het nummer.

Download pdf [Italiaans, Engelse versie van essay en interview]

 

Lakerlopen in Vorteile

Na de winst van de Fritz Högerpreis verscheen het juryrapport in het blad Vorteile. De jury sprak over de ‘Schlichte Formgebung und klare Detailausarbeitung‘, de eenvoudige vormgeving en de heldere detailuitwerking.

Download pdf [Duits]

 

Knikflats

Brochure met de beschrijving en evaluatie van het renovatieproces van de Knikkers in Rotterdam Ommoord.

Download pdf

 

Life Class

Korte vragen en dito antwoorden over het leven als architect.

Download pdf [Engels]

 

Urban intervention

Bespreking in Building Design van een woonblok in Utrecht dat in samenwerking met korth tielens architecten is ontworpen. Hoewel het gebouw in een buitenwijk ligt heeft het volgens Ellis Woodman stedelijke trekken.

Download pdf [Engels]

 

Bouwen in grauw Liverpool

Artikel over de eerste prijs in de Europan-4 prijsvraag en het ontwerp voor de renovatie van een complex naoorlogse woningen in Liverpool.

Lees website dagblad Trouw

 

Moderne traditie

Ter gelegenheid van de Internationale Brick Award schreef de Berlijnse criticus Jürgen Tietz een artikel over de door HvdH ontworpen Starterswoningen in Pleinen, Hoofddorp.

Download pdf [Duits]