18 januari 2017 – Steeds meer mensen willen in de binnenstad wonen. Ruimte is er genoeg, maar toch vinden veel mensen niet een goede plek. Vooral 55-plussers, starters, zelfstandig ondernemers en stadsgezinnen hebben het lastig. De Manifestatie Wonen in Stadshart, een initiatief van de gemeente Groningen, wil daar verandering in brengen.

Wonen in Stadshart onderzoekt hoe er in het stadshart meer woonruimte gerealiseerd kan worden. Dan gaat het nadrukkelijk om oplossingen die passen bij de stad en met liefde ontwikkeld en ontworpen. Wonen in Stadshart is meer dan alleen een studie naar mogelijkheden. Naast de studielocaties is het ook een oproep aan architecten, ontwikkelaars, pandeigenaren en natuurlijk bewoners zelf om met plannen en ideeën te komen. Doel van de manifestatie is om de plannen daadwerkelijk te realiseren.

21 locaties kent de manifestatie Wonen in Stadshart nu. Daar wordt hard op gestudeerd door architecten uit Groningen en daarbuiten. Inmiddels is al veel werk verzet. Op 17 januari werd een eerste selectie van dat werk getoond. De architecten presenteerden hun plannen aan elkaar en aan iedereen die nieuwsgierig is naar de resultaten. Wethouder Roeland van der Schaaf was tot laat op de avond aanwezig.

Er waren prachtige projecten bij. Donna van Milligen Bilke liet indrukwekkend beelden zien van haar verbouwing van een oude bank. Zij gebruikt de typologie van het gebouw voor een divers woonprogramma. Bestaande materialen worden met nieuwe aangevuld, zodat een samenhangend palet ontstaat dat zowel oud als nieuw lijkt. Jan Nauta presenteerde een stadsblok waarin oude en nieuwe woningen een ongedwongen symbiose aangaan. Shakeeb Zahir toonde de verbouwing van een school, waarin de routing en typologie op zijn kop wordt gezet. De historische ruimten en gevels leveren overtuigende woningen op.

Ooit begonnen architecten om een oud gebouw spierwit te laten schilderen, gevolgd door een ad hoc onderverdeling van het gebouw in gipsplaat om het geheel met schitterende glazen fabriekshekken af te maken. Als je naar deze voorstellen kijkt ligt die tijd achter ons. Deze architecten zijn niet bang voor oude gebouwen en voelen zich vrij om deze te benutten en naar hun hand te zetten. Ideeën staan niet meer voorop. Oplossingen worden niet als een universeel toepasbaar concept gezien, maar als maatwerk. Dat is bemoedigend.

Ik liet mijn eerste ideeën voor de verbouwing van de zogenaamde Glaudé Panden aan de Hereweg zien.